ATV for 16 åringer

ATV eller UTV, hva kan jeg kjøre når jeg er 16 år?

Er du over 16 år og har bestemt deg for å kjøpe en ATV eller UTV som du har lov å kjøre selv? Valgene begynner å bli mange. Vi guider vi deg gjennom begrep og varianter for firehjulingene som vi kjenner best og gir deg tips og råd relatert ATV og SSV (UTV).

Firehjulinger som ATV og SSV eller UTV

Utviklingen i markedet for ATV og UTV har gitt en kraftig vekst i tilgjengelige modeller som har en maks fart på 40 km/t. De meste populære modellene i markedet er nå tilgjengelig for 16 åringer med førerkort for Traktor, klasse T. 

Firehjulinger er svært stabile kjøretøy. Tilleggsutstyret og variantene gjør det mulig å bruke det som et helårskjøretøy. En firehjuling har lavt tyngdepunkt, kraftig motor og en robust konstruksjon. Med tilvalg som skjerm og soft top sitter du godt skjermet mot vær og vind. 

Den kraftige og robuste konstruksjonen beskytter deg godt som en myk trafikant. Den kraftige motoren utnyttes maksimalt og gir like stor fart oppover som nedover i bakkene. Dette gjør firehjulinger til det perfekte kjøretøyet for deg som ønsker en helårsløsning og som ønsker å bruke kjøretøyet til mer enn kun transport på veien. 

Slik velger du riktig ATV eller UTV

Vil du kjøre Off-road eller On-road? Må du i det hele tatt velge? Med en terrengmotorsykkel kan du velge om du vil benytte den på veien, på bane eller i terrenget. Både ATV og SSV er terrengmotorsykler som kan benyttes til dette, men det er noen forskjeller på de to løsningene.  

En ATV, SSV, UTV eller firehjuling har stort sett fire hjul, men flere modeller kan man også få med seks hjul (6×6). Felles for alle terrengkjøretøy som krever førerkort er at de har 4×4 eller firehjulsfrift. Det finnes også firehjulinger med tohjulsdrift, men de er ofte mindre i størresle og laget for barn. De minste størrelsene krever ikke førerkort og registrering, men må kjøres på bane eller lukket område. 

Det beste stedet å starte hvis du skal kjøpe en firehjuling er å avgjøre hvilke behov du har. Når du skal bestemme deg for ATV eller SSV er ikke den ene nødvendigvis bedre enn den andre, men ulike kjøreforhold og aktiviteter bør styre valget ditt. 

  • Skal du kjøre på veier eller i terrenget?  
  • Er hovedformålet transport til og fra skole og bruk hele året?
  • Trenger du et kjøretøy som kan ta seg frem over alt? 
  • Skal den i stor grad brukes på vinteren og behøver oppvarming?
  • Skal den brukes til ungdom eller av hele familien?
  • Skal kjøretøyet brukes til gårdsarbeid eller jordbruk nå eller senere? 

Når skal jeg velge en ATV?

En ATV eller All Terrain Vehicle, er et kompakt og lett motorkjøretøy på fire eller seks hjul. I hovedsak er ATV-ene laget for å kjøre i terreng, men de finnes i flere ulike modeller som er konstruerte for ulike typer av kjøreforhold.

ATV-er er populære både off-road og på veier. De er enkle å manøvrere både på grunn av den kompakte størrelsen, den lave vekten og den raske bevegeligheten. 

På en ATV sitter man høyere og gasser på håndtaket, slik man gjør på mopeder og motorsykler. I motsetning til å vri på håndtaket har man en gasshendel på ATV-ene. ATV er helautomatisk, men med mulighet for lavserie for tyngre oppgaver. Kjøretøyet har også revers. Bremsene er på håndtaket i tillegg til at det finnes en fotbrems. Servo styring og ABS bremser gjør ATV-en mer behagelig å kjøre på vei. På grunn av de litt enklere oppgavene som er tiltenkte en ATV, starter også motorpakkene på et lavere nivå og det samme gjør prisen.

En ATV er for deg som krever litt enklere tjenester fra firehjulingen og som ønsker mer motorsykkel lignende løsninger. 

ATV fra Eker Performance: Can-Am Outlander 570 

Hva er et SSV kjøretøy?

En SSV er et terrengkjøretøy med dype seter som er plassert side om side – derav navnet side-by-side. Kategorien går også ofte under betegnelsen UTV eller Utility Task Vehicle. Rattet, setebelter, gass- og bremsepedaler minner om en bil. Det gjør også veltebøylen eller styrhuset.

SSV-er tåler en støyt. Dette gjør dem til populære terrengkjøretøy som benyttes både til arbeid og fritid. De benyttes ofte i landlige omgivelser, på gårder eller i ulendt terreng med tilbehør som hengere, brøyteskjær og gjør bruksområdet stort.

På grunn av designet og et lavt tyngdepunkt er en SSV noe mer stabil enn en typisk ATV. Muligheten et lukket og oppvarmet førerhus gir komfortabel bruk året rundt. SSV kjøretøy har mer plass og komfort i all slags vær. 

En SSV er best for de som ønsker eller er kjent med bil-lignende funksjoner, ønsker å ha med passasjerer og har høy fokus på sikkerhet.

SSV/UTV fra Eker Performance: Can-Am Maverick Trail 800 

En ATV eller UTV for 16 åringer har maks fart på 40 km/t

Can-Am har utviklet en teknisk løsning for å begrense hastigheten på enkelte modeller ned til 40 km/t. En slik nedklassifisert løsning for ATV eller SSV kan du kjøre fra du er 16 år med traktorsertifikat (T). 

Om man senere skulle ønske å fjerne hastighetsbegrensningen på 40 kilometer pr time, kan vi som forhandler gjenopprette den opprinnelige hastigheten til kjøretøyet. Dokumentasjonen justeres da i samsvar med myndighetenes krav.

Krav til førerkort for å kjøre ATV som 16 åring.

Generelt kan man si at alle må ha førerkort for å kjøre ATV. Minstealderen for kjøre en ATV eller UTV som er registrert som traktor og kjører maksimalt 40 km/t er 16 år. Du må ha førerkort klasse T for kjøretøy som er registrert som traktor. Førerkort klasse T gjelder kun for Norge. 

Alle våre ATV og UTV kan føres med vanlig bilsertifikat.  

Det finnes firehjuls mopededer, men alle firehjulinger som forhandles hos oss i Eker Performance klassifisert som traktor. Disse kjøretøyene krever derfor enten førerkort for traktor (T) eller bil.

 Les mer om førerkort og hva du har å lov til å kjøre.

Mini ATV for barn. 

Skal man kjøre en terrengmotorsykkel og er under 16 år, så må dette foregå på bane eller på et avgrenset område. Det finnes firehjulinger spesielt utviklet for barn og unge. Disse kjøretøyene er små og lette, og lette å navigere. ATV for barn  kan ikke registreres og krever ikke førerkort. 

Les mer om ATV til barn og unge >

Can-Am DS 90 og 90 X er spesielt utviklet for barn og unge. 

Hjelm til ATV og UTV

Det er påbudt å bruke hjelm dersom du kjører en firehjuling som er registrert som moped. På en traktorregistrerte kjøretøy er det det opp til føreren å velge selv. Krav til hjelm er med andre ord styrt av kjøretøyets registrering, og alle Can-Am produkter er registrert som traktor. 

ATV importørenes forening oppfordrer alle til å benytte hjelm når kjøretøyet brukes på vei. Dette støtter vi i Eker Performance og ser at dette er noe de fleste førerne velger. 

Anbefalt tilleggsutstyr til firehjulinger 

Siden firehjulinger har store bruksområder, er et også utviklet en rekke tilleggsutstyr basert på bruk og interesser. Can-Am Off-road  tilbehør tar kjøretøyet til neste nivå. Opplev høy kvalitet og innovativt tilbehør spesielt utviklet for Can-Am produktene. Det vanligste utstyret vi får spørsmål om er

Henger til ATV

En henger eret paraktisk og vanlig tilbehør for firehjulinger. Mange har enten behov for å transportere verktøy eller utstyr ut i skog og mark, mens andre jakter og hogger ved og har behov for å hente tømmer eller jakbytter. Samme henger kan benyttes til alle Can-Am firejkulinger. 

Brøyteskjær til snømåking

Mange har oppdaget at mindre firehjulinger er svært praktiske til å måke snø. Et brøyteskjær har derfor blitt blant det mest vanlige utstyret. 

Belter til ATV og SSV

Belter i bytte mot hjul kan være praktisk på vinteren for å utvide både bruksområde og sesong. 

Defrost,  varme og ventilasjonssystem

Utvid sesongen med ekstra varme i kupeen på våre SSV modeller.  

Stivt eller halvstivt lukket førerhus. 

Øk komforten både sommer og vinter gjennom ekstra beskyttelse av føreren.

Stereopakke. 

Can-Am tilbyr audiopakker både til ATV og SSV. Disse har mulighet for Bluetooth tilkobling.

Oppbevaring. 

Det finnet et utvalg av oppbevaringsbokser, som enkelt kobles av og på maskinen. Bokser kan plasseres både forn og bak for firehjulingene.

Vi tar gjerne en prat for å kartlegge behov både for kjøretøy og tilleggsutstyr.
Kontakt oss for en uforpliktende prat eller prøvekjøring. 

Oversikt over Can-Am produkter som kan tilpasses en maksimal fart på 40 km/t.

En rekke av Can-Am sine firehjulinger kan tilpasses slik at maks fart ikke overskrider 40 km/t. Denne sperren kan senere fjernes. Som forhandler kan vi både sette inn oppheve fartssperre. Etter at en firehjuling er nedklassifisert må den vises hos statens vegvesens trafikkstasjon. 

Can-Am ATV for 16 åringer med traktorsertifikat (T)

Can-Am ATV: Outlander 570

Outlander er en av de tøffeste og mest robuste ATVene på markedet. Outlander 570 leverer når opplevelsene venter rundt neste sving. Denne får du både med 4×4 med og uten ABS, og med 6×6.  

Pris: Can-Am Outlander 570 starter fra kr 116.400,-
Les mer: https://ekerperformance.com/can-am-atv/outlander-std-450-570/

Can-Am ATV: Outlander 650

Med bransjeledende slepekapasitet er Outlander 650 i stand til å trekke imponerende 750 kg. Med muligheter for lasteboks i to nivåer og lasterammer foran og bak er Outlander 650 en rask, effektiv og kraftig partner for arbeid og til fritid. Modellen kommer både som 4×4 og 6×6. 

Pris: Outlander 650 starter fra kr 134.900,-. Outlander 650 6×6 starter fra kr 172.900,-
Les mer: https://ekerperformance.com/can-am-atv/outlander-650/
https://ekerperformance.com/can-am-atv/outlander-6×6-xu-650/

 

Can-Am SSV for 16 åringer med traktorsertifikat (T)

BCan AM SSV UTV Traxter Hd8 T

Can-Am SSV | Traxter HD8 T

Traxter er kjent for sine gode komfort og stabilitet. Motor, bremser, chassis og fjæring er utarbeidet for at den skal være bransjeledende og kunne arbeide hardere enn noen andre SSV modeller.

Pris: Traxter HD8 T starter fra kr. 174.900,-
Les mer: https://ekerperformance.com/can-am-ssv/traxter-hd8-t/

Can-Am SSV UTV Maverick_Trail_3

Can-Am SSV | Maverick Trail

Maverick Trail er skapt for eventyr. Maverick Trail tilbyr mange muligheter til å komme seg fram både for arbeid og fritid – og den er allsidig året rundt.

Pris: Maverick Sport starter fra kr 152.900,-
Les mer: https://ekerperformance.com/can-am-ssv/maverick-trail/

Scroll to Top